I. Ahmet szultán

Ahmet szultán


A sorozatban I. Ahmed szerepét Ekin Koç török színész alakítja.





Ekin Koç török színész 1992. június 21-én született a törökországi Antalyában.


180 cm magas, rendszeres kosárlabdázik, teniszezik.















I. Ahmed oszmán szultán


Sultan I. Ahmet


I. Ahmed (Manisa, 1590. április 18. – Isztambul, 1617. november 22.) oszmán szultán és kalifa 1603-tól haláláig. Felesége Köszem szultána, későbbi kormányzó volt.


Ahmed III. Mehmed fiaként született 1590. április 18-án.


Édesapját követte a trónon 1603-ban, és az első oszmán szultán volt, aki kiskorúként lett uralkodó. Humánus és engedékeny ember volt, ezt azzal mutatta ki főleg, hogy nem ölette meg testvérét, Musztafát, aki később követte a trónon. Ismert volt lovaglási, vívási ügyességében, valamint kitűnő nyelvérzéke volt.


Magyarországi háborúja kedvezőtlenül végződött a Birodalom számára. Ahmed hiába próbálta felkínálni a magyar koronát a felkelő Bocskai Istvánnak, az nem fogadta el. Végül a Bocskai közbenjárásával megkötött 1606-os zsitvatoroki béke zárta le a harcokat: ennek értelmében a szultán elismerte Rudolf királyt császárnak és felmentette az évi adófizetés alól. Ez az engedékenység összefüggésben állt a Birodalom gyengülésével, amely Ahmed alatt fokozatosan szembetűnővé vált.


Ahmed perzsiai harcai is veszteséggel végződtek: Grúzia és Azerbajdzsán Perzsiához került.


A szultán legfőbb gyönyörét fényes mulatságokban, rabszolganőiben és a vadászatban találta, a közigazgatásban a demoralizáció és korrupció általánossá lett. A dohány használatát viszont az ő ideje alatt vezették be a Birodalomban. A szultán ma főként az Ahmed szultán mecsetje révén ismert (másként: Kék mecset), amely a muszlim építészet egyik remekműve.


Ahmed fiatalon, 27 éves korában hunyt el 1617. november 22-én tífuszban. A trónon fivére, I. Musztafa követte.


Forrás:
I. Ahmed oszmán szultán – Wikipédia



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése